Bli med TURN, GOLF, Blålys og Racketsport på en 17-dagers tur til Sør-Afrika.
Vår tur gikk mye til å lære bort turn til barn og ledere på Score, besøke turnklubber og mange andre spennende aktiviteter gjennom hele turen. Det var en tur med mye inntrykk, morsomme øyeblikk og en haug med minner som kommer til å sitte i hele livet. Her får dere en oppsummering av vår studietur!
SCORE
Under oppholdet vårt i Paarl, var vi innom to SCORE Community Sports Center, et i Frankshoek og et i Mbekweni.

I Frankshoek var det et arrangement som kalles Amazing Race. Her gikk vi rundt i townshipene og fikk se hvordan levekårene deres er.
Her var det mange inntrykk å ta innover seg, og mange av de problemene man har hatt selv, føles plutselig ut som små ubetydelige bagateller.
Her må de gå for å hente vann og for å gå på do, da de ikke hadde vask eller toalett i huset. Barna som bodde i townshipen gikk som de ville rundt på området de bodde, uten at foresatte hadde observasjon over dem. De rikeste i townshipen bodde nederst og de fattigste øverst, dette var fordi de rike skulle ha kortere vei ned. De hadde ikke noe søppelhenting som gjorde at alle bare kastet søppel i gaten. Alle sa “hei” til hverandre og det virket som at alle var venner. Og det var veldig mye kriminalitet Townshippen.
Når vi var i townshipen i Mbekweni fikk vi helt andre inntrykk. Vi fikk se at de bodde litt mer sprett og hadde et bedre system, de hadde lås på doene og alle i det området av townshipen hadde nøkkel for å låse opp doen. Dette var et mye tryggere sted å bo, og politiet var på patrulje i området. Mange av de som bor i townshipene har en gård, hvor de har dyr, hvis man ikke passer på, kan andre stjele dyret eller dyrene deres.
I tillegg hadde vi kurs for lederne på SCORE, hvor vi lærte de enkle turnelementer de kan lære videre til barna som er innom sentrene, og hvordan de sikrer og hjelper. Dette fikk vi utrolig god respons på, og vi følte selv på en god følelse av å lære bort den idretten vi er så glad i. Vi hadde det utrolig gøy med å lære bort alt, og kunne gjerne gjort det mer.
Siste dagen i townshipene, hadde vi en kulturell utveksling av ulike ting, et såkalt talentshow. De viste fram afrikansk dans og sang, og de var utrolig flinke! Vi nordmenn har mye å lære av afrikanere når det kommer til rytme. Alle fra Stavern fhs viste fram skoledansen, noen viste fram norsk folkedans, og så viste vi på linja det frittstående programmet vårt.
TURN
Vi var mange linjer på tur, og alle hadde linjerelaterte aktiviteter. I løpet av de 17 dagene på tur, hadde vi på TURN fire økter hvor vi besøkte tre ulike klubber. Wynland Gym i Paarl, Skat Gym i George og Mega Gym i Cape Town. Alle disse klubbene drev med apparatturn, noe som er langt unna troppsgymnastikk. På Skat gym drev de og med dobbel minitrampoline, som var veldig gøy å teste ut. Vi testet også ut tumble track, skranke og bom - det var en utfordring, men også veldig spennende siden dette er noe vi ikke holder på med selv. Vi fikk vi øvd en del på frittstående og viste det fram og fikk veldig god respons fra de lokale.

I Mbekweni var vi på turnlinja så heldige at vi fikk bruke det vi har lært på sikringskurset tidligere i høst (og testet engelskferdighetene), når vi hadde en egen turnpost i en aktivitetsløype. Her lærte vi barna å slå hjul, rulle, håndstående, stift og noen prøvde flikkflakk. Det var utrolig givende for oss å se gleden lyse i øynene til barna når de fikk til noe og kunne vise det til oss. Hjertene våre ble hvert fall varmet godt opp av å se lykken barna hadde.
Det viktigste med disse turnøktene var å se hvordan de driver med turn i en helt annen del av verden enn vår. De hadde mindre haller, mindre utstyr, og utrolig varme haller. Det var en ny påkjenning på kroppen å ha det så varmt under en økt. I den ene hallen hadde de hull i taket fordi bygget tidligere var brukt til å bygge en båt, noe som de hadde utnyttet til å kunne ha trampoline der. Vi synes det var inspirerende å se hvor gode gymnastene var. Til tross for turnhaller med dårligere standarder enn vi selv er vant med, får de fram utøvere i verdensklasse. Dette har mye med motivasjonen og innstillingen å gjøre, og her har vi mye å lære av dem!
GOLF

Allerede første dag med golf fikk vi se hvilke kontraster dette landet fortsatt har. Etter å ha sett to personer som lette etter golfballer i vannet, så hang de ikke med leppa. Neida, de jobbet på, og smilte til oss ved enhver anledning de hadde. De tok altså jobben sin veldig seriøst og virket som de bar mye stolthet i den. Dette kunne man få med seg bare ved å se rundt seg. Banene var store og flotte, og ikke minst utrolig godt tatt vare på. I vannet langs banene var det opptil flere steder med fontener, og rundt på banene vandret dyr man bare kan drømme om å se på en golfbane i Norge. Og at vi får nyte disse fantastiske golfbanene kan vi ikke takke noen andre enn de som faktisk gidder å ta disse jobbene selv om verken lønn eller arbeidsoppgaver vanligvis er fristende. Men ikke bare opplevde vi at de som arbeidet der gjorde alt for at vi skulle nyte naturen. Vi opplevde også at en stor del av de som spilte hadde en såkalt caddy - en som bærer baggen for deg slik at du kan avlastes og ikke minst gir deg tips om hvordan du kan spille best mulig. For vår del sa dette utrolig mye om forskjellene innad i dette landet.
Racketsport

For oss på Racketsport ble møte med SCORE den mest givende opplevelsen. Vi fikk være med på aktiviteter, leke og undervise barna, og det var veldig givende å se hvordan idrett kan gi glede, fellesskap og håp. Her fikk vi lære bort den nyvoksende sporten “pickleball” til lederne i SCORE, og det ble fort engasjement! Møtene med barna var inspirerende, spesielt på måten de var så glade til tross for levestandarden deres.
Blålys

Nelson Mandela var en av de mest kjente lederne i kampen mot apartheid. Han ble arrestert i 1962 og tilbrakte 27 år i fangenskap, mesteparten av tiden på Robben Island. Robben Island er ei ganske isolert øy utenfor Cape Town, og ble et symbol på motstand mot det brutale systemet som skilte mennesket etter rase i Sør-Afrika. Mens han satt på Robben Island utviklet Mandela seg til en global figur for rettferdighet, likestilling og menneskerettigheter. Sør-Afrika, som før apartheid var delt i et strengt rasemessig hierarki, begynte på sin vei mot forsoning og demokrati etter at apartheid ble avskaffet i 1994. Nelson Mandela ble landets første svarte president, og hans lederskap symboliserte starten på et nytt Sør-Afrika, der rasemessig og sosialt skille gradvis ble utfordret. Likevel gjenstår det fortsatt store utfordringer knytta til økonomisk ulikhet og sosial splittelse, da arven etter apartheid har skapt varige skiller i samfunnet. For oss som går Blålys så ga dette oss et innblikk på hvordan kriminalitet og apartheid ble handtert på den tida. Det var ganske sterkt å se hvordan de hadde det, noe som ga oss mer sans for rettferdighet.
Aktiviteter

For de av oss som liker spenning, var dette en drømmetur! Vi fikk prøvd paragliding over vakre Sedgefield, hoppet i fallskjerm med utsikt over kystlinjen i Mossel Bay, og utforsket naturen gjennom juving. Mange beskriver det som en kombinasjon av frykt, mestring og ren adrenalin. I tillegg var grottevandringen i Cango Caves en utrolig opplevelse, hvor vi fikk utforske mørke, trange ganger og fascinerende historie. Firehjulskjøringen var heller ikke til å kimse av – fart og spenning gjorde det til en perfekt aktivitet for de som valgte dette. Surfing i Muizenberg ble også en suksess, ettersom temperaturen og forholdene var perfekte.
I tillegg var vi på en liten utflukt for å se på pingviner i sitt naturlige habitat, var på Game Drive (safari) for å se
“the big five”. Det var utrolig spennende, og kanskje noe man heller ikke får oppleve igjen.
Så, hvordan var det egentlig?
Bortsett fra de mange fine opplevelsene var turen også en test for fellesskapet vårt. Vi har reist tett sammen, lært å takle misforståelser og støttet hverandre underveis. Det har vært mange fine samtaler om inntrykkene våre, refleksjoner rundt ulikheter i levestandard, og en dypere forståelse for verden vi lever i. Spesielt på kveldsmøtene ble dette snakket om. Mange av oss har nok kommet hjem mer takknemlig og med et nytt perspektiv på livet.
Studieturen til Sør-Afrika har vært en fantastisk blanding av action, kultur, samfunnsengasjement og samhold. Vi har lært, vokst og skapt minner som vi vil ta med oss videre. Dette har ikke bare vært en tur, men en opplevelse som vil prege oss lenge fremover.
Comments